Medicana Kadıköy Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Oğuzhan Onultan, yaşlı nüfusun artmasının demans vakalarını artırdığını vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 2050 yılı itibarıyla dünya genelindeki 65 yaş ve üzeri nüfusun iki katına çıkarak 2,1 milyar kişiye ulaşması bekleniyor. Bu artışla birlikte demans vakalarının da 139-153 milyona ulaşması öngörülüyor.
Uzm. Dr. Oğuzhan Onultan, demansın dünya genelinde en çok görülen yedinci ölüm nedeni olduğunu ve küresel bir sağlık krizi halini aldığını belirtti. Onultan, yaşlılar arasında engellilik ve bağımlılığın en önemli nedenlerinden birinin demans olduğunu ifade ederek, "Yaşlılık, demans için en güçlü risk faktörlerinden biridir çünkü yaşlandıkça beyin hücrelerinin hasar görme ve işlevlerini kaybetme olasılığı artar. Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte hipertansiyon, diyabet ve işitme kaybı gibi diğer demans risk faktörleri de yaygınlaşır ve demans vakalarının artmasına yol açar," dedi.
Lancet Tıp Dergisi'nin raporuna göre, demansın potansiyel olarak değiştirilebilir 12 risk faktörü bulunuyor. Bu faktörler arasında az eğitim, hipertansiyon, işitme bozukluğu, sigara içmek, obezite, depresyon, fiziksel hareketsizlik, diyabet, düşük sosyal iletişim, aşırı alkol tüketimi, travmatik beyin hasarı ve hava kirliliği yer alıyor. Onultan, bu değiştirilebilir risk faktörlerine bağlı demans vakalarının dünya çapındaki demans vakalarının yaklaşık yüzde 40'ını oluşturduğunu belirtti.