Op. Dr. Hanife Öztürk Kahraman, çocukların görme kusurlarının okul başarısını olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. “Miyop, hipermetrop ya da astigmat gibi göz kusuru olan bir çocuk, görme kaybından dolayı okulda zorluklar yaşar,” diyen Kahraman, “Okulda tahtayı göremeyebilir ve bir süre sonra dersten koparak dikkat dağınıklığı yaşamaya başlar. Bu da başarısız olmasına neden olur. Bu nedenlerden dolayı çocukların göz muayeneleri düzenli olarak yaptırılmalı” şeklinde konuştu.
Çocukların görme rahatsızlıklarını kendilerinin ifade edemeyebileceğini ve bu durumun hiperaktivite, konsantrasyon bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirten Kahraman, Türkiye’de her üç çocuktan birinin uzak veya yakını görme sorunu yaşadığını söyledi. Çocuklarda en sık rastlanan göz hastalıklarının başında miyop, hipermetrop, astigmat, göz tembelliği ve şaşılığın geldiğini aktaran Kahraman, bu sorunların basit bir göz muayenesiyle erken tespit edilebileceğini vurguladı.
Kahraman, göz tembelliğinin 5 - 6 yaşa kadar tedavi edilebildiğini ancak geç tanı konulan hastalıkların tedavisinin mümkün olmadığını belirtti. Tek gözde bulunan göz tembelliğinin muayene edilmedikçe gözden kaçabileceğine dikkat çeken Kahraman, çocukların görme kusurlarının erken yaşta tespit edilmesinde anne ve babaların gözlemlerinin çok önemli olduğunu hatırlattı. Rutin göz muayenelerinin ertelenmemesi gerektiğini vurgulayan Kahraman, okul öncesi dönemde çocuğun görme keskinliğinin değerlendirilmesi gerektiği uyarısında bulundu.