7 sendika adına ortak bildiri yayınlayan Bilal Atik, kamu tasarruf tedbirlerine yönelik eleştirilerini dile getirdi. Maliyetlerin beklenen tasarruf miktarından fazla olduğunu belirten Atik, "Kamuda tasarruf tedbirlerinin açıklandığı ilk günden itibaren çalışanın emeği ve hakkı üzerinden tasarruf yapılamayacağını ifade etmiştik. İsraftan, lüksten tasarruf olur; ancak emeğin hakkından tasarruf olmaz" dedi.
Atik, tasarruf tedbirlerinin kamu çalışanlarının haklarına zarar verdiğini ve bu nedenle hukuki süreçlerin başlatıldığını belirterek, "Toplu taşıma olan yerlerde personel servislerinin kaldırılmasının kamuya zarar vereceği açıktır. Servislerin kaldırılmasıyla 85 milyon TL tasarruf sağlanacağı ifade edilse de, bu tasarruf personelin ulaşım kartları ve artan akaryakıt masrafları ile iş gücü kaybı dikkate alındığında beklenenin çok üstünde bir maliyet yaratacaktır" ifadelerini kullandı.
"Toplu Sözleşmenin Özerkliği Yok Ediliyor"
Bilal Atik, toplu sözleşme ile alınan kararların keyfi bir şekilde iptal edilmesinin sendikacılık ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, "Bu durum, örgütlenme özgürlüğüne ve toplu sözleşme hakkına darbe vurmak anlamına gelir. Böyle bir karar, diğer toplu sözleşme hükümlerinin de iptal edilebilmesinin önünü açar" dedi. Atik ayrıca, Bursa Uludağ Üniversitesi hastanesinde yaşanacak servis sorunlarının sağlık hizmetlerinde aksamalara yol açabileceğini ve hem personeli hem de vatandaşları mağdur edeceğini vurguladı.
Atik, üniversitenin Bursa Büyükşehir Belediyesine servislerle ilgili başvuruda bulunduğunu ancak yanıt alamadığını belirterek, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'e seslendi: "Siyasi rekabet yerine millete hizmet önceliğiniz olsun. Üniversitemizin eğitim ve sağlık çalışanları mağdur durumda. Bürokratik engelleri aşın ve gereğini yapın. Eğitim ve sağlık hizmetlerinin aksamaması için bu yanlıştan derhal dönülmelidir."