Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TRT Haber’e verdiği röportajda, Türkiye ekonomisine dair önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Orta Vadeli Programın (OVP) 5 Eylül Perşembe günü açıklanacağını belirtti. Yılmaz, 2024 yılı ikinci çeyreğinde hizmetler sektörünün %2,5, tarım sektörünün %3,7 büyüdüğünü, sanayi sektörünün ise takvim ve köprü günlerinin etkisiyle %1,8 daraldığını ifade etti.
Üçüncü çeyrekteki göstergelerin enflasyon üzerindeki etkisinin devam edeceğini vurgulayan Yılmaz, “Siyasi istikrar ve öngörülebilirlik çerçevesinde büyüme performansımızın 16 çeyrektir aralıksız devam etmesi, depremin olumsuz etkilerini kısa sürede bertaraf etmesi memnuniyet vericidir. Makroekonomik istikrarı güçlendirmeye yönelik adımlarımıza kararlılıkla devam ediyoruz” dedi.
Yılmaz, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde %0,1 mevsimsel artış kaydederek %2,5 büyüdüğünü, yılın ilk çeyreğinde %5,3 olarak revize edilen büyüme oranıyla yılın ilk yarısında %3,8 büyüme gösterdiğini belirtti. GSYH verilerinin de yukarı yönlü güncellenerek %5,1 reel büyümeyle milli gelirin 1,1 trilyon doları aştığını ve kişi başına düşen milli gelirin 13 bin 243 dolara ulaştığını ifade etti.
Cari açığın OVP öngörüsünden daha hızlı düştüğünü belirten Yılmaz, Ağustos 2024 geçici dış ticaret verilerine göre ihracatın %2,4 artışla 22,1 milyar dolar, ithalatın ise %10,8 azalarak 27 milyar dolar olduğunu aktardı. Dış ticaret açığının kademeli olarak azaldığını ve cari açıktaki daralmanın önümüzdeki aylarda da devam etmesinin beklendiğini dile getirdi.
Harcamalar yönüyle değerlendirildiğinde, özel ve kamu tüketim harcamalarının sırasıyla %1,6 ve %0,7 arttığını, toplam tüketim harcamalarının %1,5 artış kaydettiğini belirten Yılmaz, tüketim harcamalarındaki artışın yavaşlama eğilimi gösterdiğini ve talepte yaşanan dengelenme eğiliminin teyit edildiğini söyledi.