İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Maliki Ejder Batur, İstanbul’da kaçak yapılaşmaya yönelik yaptıkları çalışmalara dair açıklamalarda bulundu. 21 Ağustos'ta gelen bir ihbar üzerine harekete geçtiklerini belirten Batur, yapılan incelemeler sonucunda kaçak yapılaşmanın tespit edilmesi üzerine mühürleme işlemi yapıldığını ve savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti. Batur, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün asıl sorumlu kurum olduğunu vurgularken, her kurumun hukuka uygun hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Batur, İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından 23 Nisan'da verilen bakım onarım izin belgesi ile yapıların envantere girdiğini ve daha hassas denetim yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, kaçak yapıların korunması değil, yapılmasına engel olunmasının esas olduğunu ifade etti. İBB ekiplerinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri bölgeye geldikten sonra yıkıma başladığını, işlemlerin hukuk çerçevesinde ve doğaya zarar vermeden sürdürülmesi gerektiğini belirtti.
İBB Boğaziçi İmar Müdürü Elçin Karaoğlu ise, yapının 2023 ortasında bir Rus iş adamına satıldığını ve basit onarım belgesi düzenlendiğini açıkladı. Karaoğlu, 16 Ağustos'ta yapı tatil tutanağı düzenleyerek inşaat faaliyetlerini durdurduklarını ve yıkım kararının Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından alındığını belirtti. Karaoğlu, iş makinelerinin giriş yaparken bazı ağaçların zarar gördüğünü, ancak bunun makilik alandaki düşük nitelikli bitki örtüsü olduğunu ifade etti.