Kamu'dan Haberler
ANASAYFA Ekonomi TMO 2024 yılı için hububat alım fiyatlarını duyurdu.

TMO 2024 yılı için hububat alım fiyatlarını duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından belirlenen hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteklerini duyurdu. Bu destekler çerçevesinde çiftçilere önemli bir destek sağlanacak.
yazar
Güven Kocaavcı
Güven Kocaavcı
TMO 2024 yılı için hububat alım fiyatlarını duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Yapılan Açıklamaya Göre 2024 Hububat Alım Fiyatları ve Destekleri Belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı için hububat alım fiyatlarını ve fark ödemesi desteklerini açıkladı. Bakanlık, üreticilerin hasat döneminde fiyat düşüşlerinden etkilenmemesi ve piyasa istikrarını sağlamak amacıyla Ticaret Bakanlığı ile işbirliği yaparak dış ticaret tedbirleri almaya karar verdi.

TÜİK Tahmin Verilerine Göre 2024 Yılı Hububat Üretiminde Azalış Bekleniyor

2024 yılı bitkisel üretim tahmin verilerine göre, hububat grubunda %5,4'lük bir azalış öngörülüyor. Bu kapsamda buğday üretiminin geçen yıla göre %4,5 azalarak 21 milyon tona düşmesi bekleniyor. Ülke genelinde hububat hasadının %5 seviyelerinde olduğu belirtiliyor.

Üreticilere Fark Ödemesi Desteği Verilecek

Üreticilere depolama imkanı sağlamak amacıyla TMO'ya teslim edilen ürünlerin alımına 14 Mayıs 2024 tarihinden itibaren başlandı. Makarnalık buğday için ton başına 10.000 TL, ekmeklik buğday için ton başına 9.250 TL, arpada ise ton başına 7.250 TL ödeme yapılacak. Ayrıca, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere buğday için ton başına 1.750 TL'ye kadar, arpa için ton başına 750 TL'ye kadar fark ödemesi desteği sağlanacak.

Üreticilere yapılacak fark ödemeleri ile birlikte makarnalık buğdayda ton başına 11.750 TL, ekmeklik buğdayda ton başına 11.000 TL, arpada ise ton başına 8.000 TL ödeme yapılacak. Bunun yanı sıra gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de devam edecek ve ürün bedeli ödemeleri 45 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına yatırılacaktır.

Ticaret Bakanlığı ile alınan dış ticaret tedbirleri arasında, yurt içinde üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatının serbest bırakılması, ekmeklik/makarnalık buğday ve arpa ihracatının kontrollü olarak serbest bırakılması, dahilde işleme rejimi kapsamında buğday ithalatının belirli bir tarihe kadar durdurulması gibi önlemler yer alıyor. Detaylı bilgiler ve diğer ürün fiyatlarıyla ilgili açıklamalar TMO tarafından yapılacaktır.

Bakanlık, tüm üreticilere bereketli bir hasat sezonu geçirmelerini dilerken, hububat sektöründe yaşanan gelişmelerin yakından takip edildiğini ve üreticilerin desteklenmeye devam edileceğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Göktaş Mezuniyet Törenine Davet Edilmeyen Otizmli Çocuğa Sahip Çıktı

Bakan Göktaş Mezuniyet Törenine Davet Edilmeyen Otizmli Çocuğa Sahip Çıktı