Kamu'dan Haberler
ANASAYFA Teknoloji Türkiye'de Nadir Kanserler ve Genetik Hastalıklarla İlgili Yenilikçi Yaklaşımlar

Türkiye'de Nadir Kanserler ve Genetik Hastalıklarla İlgili Yenilikçi Yaklaşımlar

Türkiye, Avrupa'da nadir kanserler ve genetik hastalıklar konusunda uzmanlaşmış hekimleri ve ileri teknoloji genetik analiz yöntemleriyle önemli bir merkez haline geldi. Akraba evliliklerinin yaygın olduğu bölgelerde genetik hastalık riski artarken, Avrupa'da tanımlanan yaklaşık 8 bin genetik hastalıktan birçokları Türkiye'de de gözlemleniyor. Uzmanlar, bu hastalıkların taşıyıcılık oranlarının daha iyi anlaşılması gerektiğini belirtiyor.
yazar
Edanur Köylü
Editör
Türkiye'de Nadir Kanserler ve Genetik Hastalıklarla İlgili Yenilikçi Yaklaşımlar

Türkiye, nadir genetik hastalıklar konusunda Avrupa ülkeleri arasında önemli bir konumda bulunuyor. Özellikle akraba evliliği oranlarının yüksek olduğu bölgelerde, genetik hastalıkların ortaya çıkma riski artıyor. Avrupa genelinde tanımlanan yaklaşık 8 bin genetik hastalıktan birçokları Türkiye'de de gözlemleniyor. Ancak bu hastalıkların taşıyıcılık oranları çoğu zaman bilinmiyor.

Avrupa Tıp Uzmanları Birliği (ATUB) ve Nadir Hastalıklar Gönüllüleri Derneği tarafından düzenlenen toplantıda, SMA, epilepsi, fenilketonüri gibi nadir hastalıkların görülme sıklığı, tarama yöntemleri ve yenilikçi tedaviler üzerine uzmanlar bir araya geldi. Toplantının moderatörlüğünü ATUB Nadir Hastalıklar Komitesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Ceylaner ve Dernek Başkanı Doç. Dr. Gülay Ceylaner üstlendi.

Prof. Dr. Serdar Ceylaner, RNA ve DNA testlerinin yanı sıra yeni nesil testlerle tespit edilemeyen genetik değişikliklerin ortaya çıkarılabileceğini belirtti. Türk hekimlerin bu testler sayesinde, daha önce literatürde tanımlanmamış mutasyonları da tespit edebileceğini ifade etti. Kanser tanısında kullanılan önemli genetik testlerden biri olan Tüm Ekzom Sekanslama testi sayesinde, 20 bin geni kapsayan ve neredeyse tüm kanser sendromlarının yanı sıra ikincil hastalıkların da araştırılması mümkün olabiliyor.

Ayrıca, kanserin kaynaklandığı organdan bağımsız olarak, kanser hücresine özgü genetik değişimleri hedefleyen tümör agnostik tedavi yöntemlerinin de üzerinde çalışıldığı belirtildi. Bu yenilikçi yaklaşımlar, nadir hastalıklar ve genetik analizlerde önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çalışan Emekliler Dikkat: Yanlış Kodlu Primler Maaşınızı Kesebilir

Çalışan Emekliler Dikkat: Yanlış Kodlu Primler Maaşınızı Kesebilir