Türkiye’de organ nakli bekleyen 33 binden fazla hasta, "Size uygun organ bulundu" cümlesini duymayı umut ediyor. Kadavradan veya canlı donörden yapılan organ bağışları, birçok kişinin hayatını kurtarıyor. Ancak, Türkiye’de kadavradan organ bağışları her geçen gün azalıyor. Bunun arkasında aile onayı, kültürel ve sosyolojik nedenler bulunuyor.
Konya’da yaşanan trajik bir olayda, bir yaşındaki Duru’nun beyin ölümü gerçekleşmişti. Duru'nun organları bağışlandığında, minik kız dört çocuğa yaşam verdi. Bu olay, organ bağışının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdi.
Organ Nakli Koordinatörleri Derneği (ONKOD) Başkanı Nilgün Bilal ile yapılan görüşmede, Türkiye'nin organ nakli altyapısının güçlü olduğu vurgulandı. Bilal, "Türkiye’de böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas gibi organ nakilleri başarıyla yapılabiliyor. Ancak, organ bağışındaki yetersizlik, bu başarıyı gölgede bırakıyor" dedi. 2023 yılında beyin ölümü gerçekleşmiş 305 kişinin organlarının bağışlandığını ve bu organlarla sadece 630 hastanın nakil olma şansı yakaladığını belirtti.
Toplumda beyin ölümü tanısı konulan vakaların gerçekten ölmüş olduğuna inanılmaması gibi yanlış anlamaların organ bağışını etkilediğini ifade eden Bilal, bu durumun iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.