AK Parti Milletvekillerinden Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı Geldi
Ankara Mebpersonel.org'un 27 Haziran 2024 tarihli haberine göre, AK Parti Milletvekilleri Nazım Maviş, Rukiye Toy ve Latif Selvi tarafından hazırlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı, eğitim alanında büyük bir tartışma yarattı.
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Milletvekilleriyle Görüştü
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, milletvekilleriyle bir araya gelerek tasarının öğretmenlik mesleğine uygunluğunu değerlendirdi ve gerekli düzenlemeleri görüştü.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı'nda Öne Çıkan Öneriler
Ali Yalçın'ın başkanlığında yapılan toplantıda, tasarıya ilişkin bazı önemli öneriler ortaya kondu ve tartışıldı.
Öneriler arasında, rotasyon maddesinin tasarıdan çıkarılması gerektiği belirtildi. Ayrıca uzman ve başöğretmenliğe geçişte sınav şartının kaldırılması gerektiği vurgulandı. 20 yıllık hizmet süresini tamamlayan öğretmenlerin uzmanlık için ek şart aranmaksızın başvurabilmesi gerektiği ifade edildi. Yaz tatili konusundaki tartışmaların tasarıya yansıtılmaması gerektiği dile getirildi. Ayrıca öğretmenlere yönelik şiddetle mücadelede caydırıcı hükümlere yer verilmesi gerektiği önemle vurgulandı.
Ali Yalçın, uzmanlık için 5 yıl, başöğretmenlik için 10 yıl gibi daha kısa süreler önererek, mevcut sürelerin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer alan diğer önemli hususlar arasında, il ve ilçe milli eğitim müdür yardımcılarına, eğitim müfettişlerine, şube müdürlerine, araştırmacılara ve eğitim uzmanlarına "Uzman/Başöğretmenlik" unvanı ve haklarının verilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik sistemlerinin kaldırılması gerektiği, öğretmenlerin aile bütünlüğünün sağlanması için üç yıllık çalışma şartının kaldırılması gerektiği ve öğretmen adaylarının akademik sürelerinin hizmet sürelerine dahil edilmesi gerektiği ifade edildi.
Ayrıca dört yıllık yöneticilik süresi için sınav, eğitim ve yeniden sınav düzenlemesinin gözden geçirilmesi, ek ders birim ücretlerinde artış yapılması ve kalkınmada öncelikli bölgelerde çalışan yöneticilere, çalışanlara ve öğretmenlere ilave mali haklar sağlanması gerektiği dile getirildi.