Kamu'dan Haberler
ANASAYFA Haber Soma’da Sendikalaşan İşçiler İşten Çıkarıldı: Direniş Altıncı Gününde Sürüyor

Soma’da Sendikalaşan İşçiler İşten Çıkarıldı: Direniş Altıncı Gününde Sürüyor

Manisa Soma’da, sendikalaşma nedeniyle işten çıkarılan işçilerin direnişi altıncı gününde devam ediyor. Fernas maden ocağında yaşanan işten çıkarmalar ve protestolar sürerken, şirketin kazandığı ihaleler gündemde.
yazar
Edanur Köylü
Editör
Soma’da Sendikalaşan İşçiler İşten Çıkarıldı: Direniş Altıncı Gününde Sürüyor

Manisa Soma’da, AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun aile şirketine ait Fernas maden ocağında, Bağımsız Maden-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle altı işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarmaları protesto eden ve maden önünde eyleme başlayan 70 işçi gözaltına alındı, ancak serbest bırakıldıktan sonra maden önüne döndüler. İşçilerin direnişi altıncı gününde sürerken, Nasıroğlu ailesine ait Fernas İnşaat Anonim Şirketi’nin çok sayıda kamu ihalesi aldığı ortaya çıktı. Şirket, 2011 yılından bu yana Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, TCDD, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu gibi kurumların ihalelerinde toplam 7 milyar 430 milyon 333 bin TL değerinde 20 ihale kazandı. Ferhat Nasıroğlu’nun şirketteki görevinden 2023 yılında ayrıldığı belirtilse de, şirket faaliyetlerini Nasıroğlu’nun akrabalarıyla sürdürüyor.

7 Milyar TL’lik İhale

Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, maden işçilerinin aileleriyle birlikte direniş alanında olduklarını ve haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Çakır, şirketin önüne yürümek istediklerinde jandarma tarafından durdurulduklarını, ancak maden önündeki direnişin devam ettiğini ifade etti. İşçilerin sendikalaştıkları için işten çıkarıldığını vurgulayan Çakır, bu durumun hukuka aykırı olduğunu söyledi. İşçilerin taleplerini sıralayan Çakır, “Sendikalaştıkları için işten çıkarılan altı işçi işe geri alınsın. Bu işçilere Soma’daki diğer maden ocaklarındaki aynı olanaklar tanınsın. Ayrıca, banka promosyonları ödenmemiş. Bu işçinin hakkıdır. Taleplerimiz karşılanana kadar direnişi Türkiye’nin dört bir yanına yayacağız” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Nijerya’da M Çiçeği Virüsü 20 Eyalete Yayıldı: Vaka Sayısı 48 Oldu

Nijerya’da M Çiçeği Virüsü 20 Eyalete Yayıldı: Vaka Sayısı 48 Oldu