Kamu'dan Haberler
ANASAYFA Haber İngiltere'den İsrail'e Silah Satışı Protestosu ve Kolombiya'dan Kömür İhracatına Yasak

İngiltere'den İsrail'e Silah Satışı Protestosu ve Kolombiya'dan Kömür İhracatına Yasak

İngiltere'nin Dublin Büyükelçiliği'nde görevli diplomat Mark Smith, ülkesinin İsrail'e silah satışlarını protesto ederek istifa etti. Kolombiya ise İsrail'e kömür ihracatını durdurma kararı aldı.
yazar
Edanur Köylü
Editör
İngiltere'den İsrail'e Silah Satışı Protestosu ve Kolombiya'dan Kömür İhracatına Yasak

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları uluslararası düzeyde tepkilere neden olmaya devam ediyor. Son olarak İngiltere'nin Dublin Büyükelçiliği'nde görevli diplomat Mark Smith, ülkesinin İsrail'e silah satışlarını protesto ederek görevinden istifa etti. Smith'in istifası, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın savaş suçlarına ortak olabileceği bilinciyle görevlerini sürdüremeyeceğini ifade ettiği bir mektupla duyuruldu.

Smith, istifasında, "Her gün Gazze'de İsrail tarafından işlenen savaş suçları ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerine şahitlik ediyoruz. İsrail hükümeti ve ordusunun önde gelen isimleri açıkça soykırım niyetlerini gösteriyor, sivillere ait yerleri yağmalıyor ve mahkumlara işkence yapıyor" dedi. Ayrıca, İngiltere'nin İsrail'e silah satışının haklı gösterilemeyeceğini belirterek, bu konuda endişelerini her kademede dile getirdiğini ancak yanıt alamadığını ifade etti.

BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, Smith'in cesur kararına destek vererek, daha fazla diplomatın bu yolda ilerlemesini umduğunu belirtti.

Öte yandan, Kolombiya hükümeti, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını gerekçe göstererek bu ülkeye kömür ihracatını durdurma kararı aldı. Devlet Başkanı Gustavo Petro, "Filistinli çocukları öldürmek için Kolombiya kömürü ile bomba yapıyorlar" diyerek, kömür ihracatını yasaklayan kararnamenin detaylarını paylaştı. Kararnamenin resmi gazetede yayımlanmasının ardından 5 gün içinde yürürlüğe gireceği belirtildi. Kolombiya, toplam kömür ihracatının yüzde 5'ini İsrail'e yapıyordu.

Kolombiya daha önce 3 Mayıs'ta Gazze'deki saldırılara tepki olarak İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Başakşehir Tapu Müdürlüğü'nde Usulsüzlük Operasyonu: 17 Kişi Gözaltında

Başakşehir Tapu Müdürlüğü'nde Usulsüzlük Operasyonu: 17 Kişi Gözaltında