Kamu'dan Haberler
ANASAYFA Haber Çöl tozunun etkisi 1 hafta süreyle devam edecek

Çöl tozunun etkisi 1 hafta süreyle devam edecek

Türkiye'ye Yunanistan üzerinden taşınan çöl tozu, bir haçta boyunca etkili olacak. İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, çöl tozlarının atmosferde hızla yayıldığını ve bu yıl Türkiye'de sık sık görüldüğünü söyledi.
yazar
Haber Merkezi
Çöl tozunun etkisi 1 hafta süreyle devam edecek

Çöl Tozu Türkiye'yi Bir Hafta Boyunca Etkisi Altına Alacak

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, çöl tozlarının atmosferdeki hareketlerle farklı yönlere hızla yayıldığını ve bu yıl Türkiye'de sık sık çöl tozunun gözlendiğini belirtti.

Çöl Tozunun Hareketi ve Etkileyeceği Bölgeler

Dr. Özdemir'e göre, çöl tozları geçmişte İç Anadolu'nun güneyi, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaşırken, şimdi daha kuzeye doğru ilerliyor.

Kuzey Afrika'dan gelen yeni bir çöl tozu dalgası, İtalya'nın kuzeyine kadar uzanarak Yunanistan üzerinden Türkiye'nin batı kıyılarına ulaştı.

Bu çöl tozu taşınımı, bir hafta süreyle devam edecek ve gelecek haftanın cumartesi gününden itibaren etkisini kaybedecek.

Özellikle şu bölgeler çöl tozundan etkilenecek:

Pazar Günü: Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri

Pazartesi Günü: Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri

Salı Günü: Etkisi azalacak

Çarşamba ve Perşembe Günleri: Türkiye genelinde etkili olacak

Cuma Günü: Türkiye'nin doğusuna doğru yayılacak

Cumartesi ve Pazar Günleri: Etkisini yitirecek

Sağlık Uyarısı ve Önlemler

Dr. Özdemir, çöl tozunun solunum sorunlarına neden olabileceğini vurgulayarak, özellikle solunum sıkıntısı çekenlerin etkilenebileceğini belirtti.

Bu nedenle, toz taşınımı yaşanan günlerde partikül önleyici maskelerin veya ıslak bezlerin kullanılması gerektiğini, ayrıca sabah ve akşam saatlerinde yaşlılar, çocuklar ve kronik solunum yolu hastalarının dışarı çıkmamaları gerektiğini önerdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Öğretmenlik Meslek Kanunundaki Gizli Maddeler Ortaya Çıktı

Öğretmenlik Meslek Kanunundaki Gizli Maddeler Ortaya Çıktı