Kamu'dan Haberler
ANASAYFA Haber Çin Merkez Bankası, Yuanın Değerlenmesine Sınır Koydu

Çin Merkez Bankası, Yuanın Değerlenmesine Sınır Koydu

Çin Merkez Bankası (PBOC), yuan için günlük referans kurunu bir yıldan uzun bir süredir ilk kez piyasa beklentilerine paralel bir seviyede belirledi. Bu hamle, PBOC'nin son dönemdeki değer kazancının ardından yuanın daha fazla değerlenmesini istemediğini gösteriyor.
yazar
Edanur Köylü
Editör
Çin Merkez Bankası, Yuanın Değerlenmesine Sınır Koydu

Çin Merkez Bankası (PBOC), yuanın günlük referans kurunu çarşamba günü için 7,1307 olarak belirledi. Bu seviye, Bloomberg'in analist ve traderlar ile yaptığı ankette ortaya çıkan tahminin sadece 7 pips uzağında yer aldı. Haziran 2023’ten bu yana sabitleme ile piyasa beklentisi arasındaki fark bu kadar düşük bir seviyede gerçekleşmemişti. Yuan, son haftalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek ay faiz indirimi yapacağı beklentisiyle gerileyen dolar karşısında 2024 yılının kayıplarının çoğunu telafi etti.

Carry stratejisindeki çözülme de yuanın bu yükselişine katkıda bulundu. Bu strateji, yuanı düşük faizle borçlanıp daha yüksek getirili bir para birimine karşı satmayı içeriyor. Standard Chartered Bank’ın Çin makro strateji müdürü Becky Liu, PBOC'nin yuanın aşırı güçlenmesine karşı isteksiz olduğunu belirterek, "Şu anda dolar/yuan'ı yıl sonuna kadar 7,10-7 seviyesinde görüyoruz" dedi.

Çin ekonomisine dair olumsuz beklentiler ve ülkenin ABD ile getiri farkı yuan üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, PBOC geçtiğimiz yıl boyunca yuanı desteklemeyi hedeflemişti. Kamu bankalarının dolar satışları da döviz kurunun desteklenmesinde etkili oldu. Ancak, Çinli yetkililerin ekonomik gevşeme için alan açılması çağrılarının ardından PBOC, birkaç ay önce sabitleme stratejisini kademeli olarak yuan aleyhine zayıflatmaya başladı.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
GİB'den Ücret İddialarına Yalanlama: Elektronik Uygulamalar Ücretsiz Kalacak

GİB'den Ücret İddialarına Yalanlama: Elektronik Uygulamalar Ücretsiz Kalacak