Kamu'dan Haberler
ANASAYFA Haber Almanya'da AfD, Thüringen Eyalet Seçimlerini Kazandı: Aşırı Sağ Tarihi Bir Zafer Elde Etti

Almanya'da AfD, Thüringen Eyalet Seçimlerini Kazandı: Aşırı Sağ Tarihi Bir Zafer Elde Etti

Almanya'nın göçmen karşıtı aşırı sağ partisi AfD, Thüringen eyalet seçimlerinde %32-33 oy oranıyla birinci sırada yer alarak tarihi bir zafer kazandı. Ana akım partiler geride kalırken, AfD'nin başarısı ülkede büyük yankı uyandırdı.
yazar
Edanur Köylü
Editör
Almanya'da AfD, Thüringen Eyalet Seçimlerini Kazandı: Aşırı Sağ Tarihi Bir Zafer Elde Etti

Almanya'nın göçmen karşıtı aşırı sağcı partisi Almanya için Alternatif (AfD), Pazar günü gerçekleştirilen Thüringen eyalet seçimlerinde ilk kez bir eyalet seçimini kazanarak tarihi bir başarı elde etti. ARD ve ZDF kamu televizyonlarının sandık çıkış anketleri ve kısmi sayımlara dayanan tahminlerine göre, AfD oyların %32-33'ünü alarak, yaklaşık %24 oy oranına sahip olan ana muhalefet partisi merkez sağ Hıristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) önünde yer aldı.

AfD'nin başarısı, partinin Thüringen'deki önde gelen adayı ve Almanya'da tartışmalı bir figür olan Björn Höcke tarafından "tarihi zafer" olarak nitelendirildi. Höcke, eyalet parlamentosu için doğrudan yetki kazanamasa da, parti listesinin başında olması sebebiyle bir sandalye elde etti.

Pazar günü aynı zamanda Saksonya eyaletinde de seçimler yapıldı ve burada AfD, merkez sağ CDU'nun kıl payı gerisinde kalarak ikinci sırada yer aldı. CDU, oyların yaklaşık %32'sini alırken, AfD'nin bir puan gerisinde kaldı. Bu eyalette de Şansölye Olaf Scholz'un liderliğindeki ulusal hükümeti oluşturan Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve liberal FDP'nin oldukça geride kaldığı gözlendi.

AfD'nin Thüringen ve Saksonya'daki yükselişi, Almanya'da siyasi dengeleri sarsarken, yeni kurulan bir sol parti de seçimlerde hızlı bir başlangıç yaptı. Şansölye Scholz'un ulusal hükümetine yönelik memnuniyetsizlikler, eyalet seçim sonuçlarına yansıdı ve hükümet partileri zayıf sonuçlar aldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mpox Salgını Demokratik Kongo’da Can Almaya Devam Ediyor: 610 Ölü

Mpox Salgını Demokratik Kongo’da Can Almaya Devam Ediyor: 610 Ölü