Türkiye'de Kripto Varlıklara Yönelik Yasal Düzenleme Kabul Edildi
Türkiye'de kripto varlıklara ilişkin ilk yasal düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçti ve Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin kabul edilmesiyle birlikte kripto para platformlarının faaliyet gösterebilmesi için SPK'dan izin alması zorunlu hale geldi.
Yasada Yer Alan Önemli Başlıklar ve Detaylar
Yatırımcılardan vergi alınacak mı, yasada doğrudan vergilendirme var mı sorularına, yasada doğrudan vergi alınmasına ilişkin bir düzenleme bulunmamakla birlikte hizmet sunacak platformların gelirlerinin bir kısmının SPK'ya ve TÜBİTAK'a ödeneceği belirtilmiştir.
SPK, kripto varlıkların ihraç edilmesinde yetkili olacak ve teknik altyapı konularında TÜBİTAK'ın kriterlerini uygulayacak yetkili kurumlar arasında yer alacak.
Ülkede hizmet sunacak platformların lisans alması zorunlu olacak olup, mevcut platformlar lisans almadıkları takdirde belirli bir süre içinde faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklar.
Lisans almadan kripto varlık hizmeti sunanlar hapis cezası ve adli para cezası ile karşı karşıya kalabilirler. Yurt dışı merkezli platformlar ise Türkiye'de lisans almadan iş yeri açamayacak ve tanıtım yapamayacaklar.
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının müşteri varlıklarına el konulmayacak, ancak platformların mal varlıkları kamu alacakları için haczedilemeyecek. Kripto varlıkların listelenme işlemleri ise SPK tarafından belirlenen esaslara göre gerçekleşecek.
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali denetimi ve bilgi sistemleri bağımsız denetimi, SPK tarafından belirlenen bağımsız denetim kuruluşları tarafından yapılacak. Platformların yöneticileri zimmet suçu işlerse hapis ve adli para cezası ile cezalandırılacaklar.
Kripto varlık işlem cihazları olan ATM'ler, yürürlüğe giriş tarihinden itibaren üç ay içinde faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklar.