Kamu'dan Haberler
ANASAYFA Ekonomi Prof. Dr. Oğuz Oyan: "Kemer Sıkma Boğaz Sıkma Tarzında Devam Edecek"

Prof. Dr. Oğuz Oyan: "Kemer Sıkma Boğaz Sıkma Tarzında Devam Edecek"

Ekonomist Prof. Dr. Oğuz Oyan, ücretlerin düşük enflasyon hedeflerine endekslenmesinin ve bu hedeflerin kasten düşük tutulmasının, emekçi sınıfları daha da zora sokacağını belirtti.
yazar
Edanur Köylü
Editör
Prof. Dr. Oğuz Oyan: "Kemer Sıkma Boğaz Sıkma Tarzında Devam Edecek"

Ekonomist Prof. Dr. Oğuz Oyan, ücretlerin “hedeflenen enflasyona” endekslenmesi ve bu hedeflerin kasten düşük tutulması konusunda uyarılarda bulundu. Oyan, bu durumun kemer sıkmanın “boğaz sıkma” tarzında devam edeceğine işaret ettiğini belirterek, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

Çiftçi ve Emekçilerin Tepkileri

Prof. Dr. Oyan, 2023 genel seçimleri sonrasında uygulanmaya başlanan istikrar programının, çiftçi ve emekçileri sokaklara döktüğünü söyledi. Özellikle tarım sektöründe üreticinin maliyetleri karşılayamaması ve çiftçilere milli gelirin yüzde 1'i oranında destek verilmesi gerektiğini hatırlatan Oyan, bu oranın çok altında bir destekle yetinilmesinin çiftçiyi kredi kurumlarına aşırı borçlanmaya ittiğini belirtti.

Enflasyon Gerçekleri

Oyan, enflasyonun resmi rakamlarda düşse de hissedilen enflasyonun iki kat daha yüksek olduğunu vurguladı. “Hissedilen enflasyon açıklananın iki katından aşağı olmuyor,” diyen Oyan, enflasyonun düşürülemediği bir ortamda emekçilerin ve çiftçilerin yükünün daha da ağırlaştığını ifade etti.

Sanayide Durgunluk Uyarısı

Sanayi sektöründe iç talebin düşmesiyle beraber durgunluk belirtilerinin arttığını kaydeden Oyan, sanayideki yavaşlamanın işsizliği artıracağını ve iflasların çoğalabileceğini belirtti. IMF’nin son raporuna göre Türkiye’nin büyüme oranının 2024 için yüzde 3.4 ve 2025 için 2.7 olarak revize edildiğini aktaran Oyan, bu durumun istihdamda yavaşlama ve işsizlikte artış anlamına geleceğini belirtti.

Talep Kısıcı Programın Bedeli Emekçiye

Prof. Dr. Oğuz Oyan, 2024 yılına yaklaşırken ekonomideki gidişatın emekçiler için daha da zorlayıcı olacağını ifade etti. Oyan, “Talep kısıcı programın bütün yükünü çekmeye zorlanan emekçiler açısından açık bir yoksullaştırma süreci işliyor,” diyerek, kemer sıkma politikalarının devam edeceğini vurguladı.

Ekonomideki En Can Yakıcı Problemler

Oyan, enflasyon beklentilerinin kırılamaması, tarımsal desteklerin yetersizliği ve gelir/servet dağılımındaki eşitsizliklerin ekonominin en can yakıcı problemleri olduğunu söyledi. Oyan, bu problemlere çözüm getirilmediği sürece gıda enflasyonunun dizginlenemeyeceğini belirtti.

Örtülü IMF Programı Eleştirisi

Mehmet Şimşek liderliğinde yürütülen ekonomi politikasını da eleştiren Prof. Dr. Oyan, bu programın aslında örtük bir IMF programı olduğunu söyledi. Programın emekçi sınıfları baskılayan ve sınıfsal körlüğe sahip bir yapıda olduğunu belirten Oyan, ücret artışlarını baskılamanın yanı sıra kâr itişli enflasyonu göz ardı ettiğini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Eskişehir’de Polisleri Taşıyan Midibüs Kaza Yaptı: 14 Polis Memuru Yaralandı

Eskişehir’de Polisleri Taşıyan Midibüs Kaza Yaptı: 14 Polis Memuru Yaralandı